ARENATURIST

ECO ACTION

SAZNAJ VIŠE

Ronilačke Lokacije u Puli i Istri

Lokacije ronjenja

  • Galebove Stijene

  • Stoja

  • Kanjon

  • Svjetionik

  • Otok Fraškerić

  • Otok Frašker

  • Jarbol

  • Bumbište

Ronjenje s obale
U blizini ronilačkog centra nalaze se dvije različite pozicije ronjenja s obale. Ronjenje s obale je dostupno svim ronilačkim kategorijama.

Ronjenje s brodom

Galebove stijene
Udaljenost putovanja brodom: 5 min.
Maksimalna dubina:17m
Minimalna dubina: 3m
Roni se uz okomitu stijenu na dubini do 10 metara koja krivuda uz obalu i vodi vas u nekoliko tunela i prolaza. Na kraju stijene ulazi se u tunel dugačak 20 m na čijem kraju je velika pećina promjera oko 20 m i visine 10-15 m kroz koju se može izaći na obalu. Često se koristi za drugi zaron tijekom dana ili jednostavno za provjeru znanja.

Stoja
Udaljenost putovanja brodom: 5 min.
Maksimalna dubina : 25m
Minimalna dubina: 5m
Pogodna je za sve vrste ronioca i sve kategorije jer se roni uz obalu istoimenog kampa, na njegovom sjevernom rtu. Teren je prilično strm u odnosu na obalu, a karakterizira ga stjenovita nepravilna konfiguracija s puno usjeka i kanjona između stijena.
Minimalna starosna dob: 10 godina

Kanjon
Udaljenost putovanja brodom: 5 min.
Maksimalna dubina: 25m
Minimalna dubina: 3m
Mjesto se nalazi na rtu Verudela, na kanjonu koji se uzdiže do 20 m nad morem. Dubina je 3-7 m, dok se pri izlasku iz kanjona prolazi kroz nekoliko prirodnih tunela na dubini od otprilike 5 m, a potom se teren strmo spušta do 25 m dubine. Uz strminu se nailazi na 2 velike pećine te puno malih rupa i pećina na dubinama 16-19 m.

Svjetionik
Udaljenost putovanja brodom: 7 min
Maksimalna dubina 28m
Minimalna dubina: 3m
Ovo je jedan relativno kratki zid dužine 100 m, smješten uz hotelsku plažu. Uglavnom se roni u jednom smjeru, a na stepenastoj je padini lako odrediti željenu dubinu. Pozicija obiluje raznom ribom i rakovima, a nije rijetkost vidjeti hlapove i ugore. Zbog male dubine, vrlo je pogodna za početne kategorije ili prva ronjenja nakon duže stanke.

Otok Fraškerić
Udaljenost putovanja brodom: 10 min.
Maksimalna dubina 25m
Minimalna dubina: 4m
Pozicija se nalazi na sjevernom dijelu otoka Fraškerić i jedna je od najljepših pozicija za ronjenje na zapadnoj obali Istre,a njezina su posebnost 4 pećine kroz koje ronioci prolaze tijekom ronjenja. Pogodna je za sve ronilačke kategorije kao i za sve vrste tečajeva.

Otok Frašker
Udaljenost putovanja brodom: 10 min.
Maksimalna dubina 30m
Minimalna dubina: 6m
Iako struje nisu jake, ovdje se zbog jednostavnosti i većeg užitka roni samo u jednom smjeru, niz struju, a brod cijelo vrijeme prati grupu. Pozicija je vrlo zanimljiva jer se cijelo vrijeme roni uz zidine i stijene koje čine 2-3 kaskade i to od 15, 18-20 te preko 20 metara. Zidovi su vrlo raznoliki puni udubina i rupa koje nastanjuju ribe i rakovi.

Jarbol
Udaljenost putovanja brodom: 12 min.
Maksimalna dubina: 35m
Minimalna dubina: 6m
Okomit zid koji se spušta sa 10-14 m na 28 m dubine pun je rupa i spilja raznih veličina koje se lako razgledavaju ne ulazeći u njih. Na dubini od 25 m nalazi se u stijenu zaboden brodski jarbol ispod kojeg su još vidljivi ostaci broda.. Pri povratku nailazi se na pećinu na dubini od svega 9 m u koju se može ući.

Bumbište
Udaljenost putovanja brodom: 12 min.
Maksimalna dubina: 33m
Minimalna dubina: 8m
Izuzetno lijepa pozicija s vrlo dugim i raznovrsnim zidom koji se proteže preko 200 m u dužinu vrlo je pogodna za sve vrste tečajeva i sve vrste ronioca. Za vrijeme ronjenja, koje se po želji, može odvijati na dubinama do ili preko 20 metara, obilazi se nekoliko podvodnih rtova s bezbroj rupa i podvodnih hridi od kojih svaka obiluje bojama i raznovrsnim životom. U vodu se ulazi svega nekoliko metara od obale što ronjenju daje posebnu sigurnost.